maanantai 5. joulukuuta 2016

Kasvisruokavalio ei ole Graalin malja


Yleistä keskustelua tai mediaa ei tarvitse seurata kuin toisella silmällä, jotta huomaa nousevan ajattelutrendin: lihaa ja muita eläintuotteita pitäisi syödä huomattavasti nykyistä vähemmän, jos ollenkaan, sillä pärjäämme mainiosti ilmankin. Maria Veitolan mukaan lihan syöminen ei ole ihmiselle välttämätöntä, eikä hän halua lapsensa kasvavan siihen, että on normaalia tappaa eläimiä ruuaksi. Sari Sainio väittää Aamulehden kolumnissa, että tutkimusten mukaan lapsikin pärjää vegaaniruualla. Ruokatutkija Markus Vinnari on täysin vakuuttunut, että jos syöminen perustuisi järkeen, eikä tunteeseen ja tottumukseen, lihansyönti olisi jo loppunut. Ravitsemustieteen professori Mikael Fogerholm kertoo Saako tätä syödä -seminaarissa, että kasvisruokavalion sijaan pitäisi huolestua sekaruokavaliosta. Toimittaja Jaro Asikainen pohtii Keskisuomalaisessa, onko lihasta tulossa uusi tupakka. Ajattelun suunta on selvä – eläintuotteiden ja erityisesti lihan kulutus on epäeettistä, ympäristölle haitallista ja se vahingoittaa terveyttä. Ruokaympyrän mukaan syövä ihminen on ajattelematon ja vähän yksinkertainen.

Kaksi vuotta sitten ajattelin samalla tavalla. Lokakuussa 2014 näin ällöttävän videopätkän, joka kouraisi sydämestä ja syöpyi verkkokalvoilleni pitkäksi aikaa. Videolla kuvattiin tuotantoeläinten teurastusta, paloittelua ja lihakoukuista roikottamista, ja prosessin jälkeen kamera siirtyi supermarkettiin, jossa maleksivat asiakkaat mättivät siististi pakattuja ruhonosia ostoskärryynsä sen kummempia ajattelematta. Minua kuvotti, enkä koskaan enää halunnut osallistua vastaavaan julmuuteen – jätin lihan ja kaikki vastaavat tuotteet, kuten veren ja maksan pois ruokavaliostani. Muuttuvan asenneilmapiirin merkkejä oli ilmassa jo silloin, ja tunsin tehneeni oikean ratkaisun. Pari läheistä ystäväänikin olivat päätyneet samaan ratkaisuun, joten oma ruokavaliomuutokseni oli heille ilouutinen. Ruokin jatkuvasti vahvistuvaa ideologiaani katsomalla dokumentteja ja lukemalla ihmisten positiivisista kokemuksista. Lihan syöminen aiheuttaa syöpää, sydän- ja verisuonisairauksia sekä tarpeetonta kärsimystä eläimille, kun taas kasvissyöjät ja vegaanit ovat hoikkia, onnellisia ja terveitä kuin pukit, ja he tekevät palveluksen paitsi itselleen, myös eläimille ja maapallolle. Niin minäkin tekisin, ajattelin.

Vanhassa blogissani käsittelin kasvissyöntiä kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran kirjoitin siitä helmikuussa 2015, kun olin syönyt lihaa viimeksi yli neljä kuukautta sitten. Kritisoin lihansyöntiä rankoin sanakääntein ja tuomitsin sen epäeettisenä ja tarpeettomana. Toinen kerta ajoittui toukokuulle, jolloin olin pakon edessä ottanut lihan takaisin ruokavaliooni, ja kehotin lukijoitani suhtautumaan varauksella asioihin, jotka vaikuttavat liian hyviltä ollakseen totta. Mitä täytyy tapahtua muutamassa kuukaudessa, jotta ihminen vaihtaa vankan ja julkisen mielipiteensä lähes vastakkaiseksi?

Oloni oli joulukuun loppupuolelta lähtien tasaista tahtia muuttunut alakuloisemmaksi ja väsyneemmäksi. En osannut yhdistää sitä ruokavaliooni, vaan ajattelin sen olevan kaamosmasennusta, joka sinä vuonna jostain syystä iski voimakkaammin. Joulukuusta helmikuuhun onnistuin vielä pitämään kiinni rutiineista, ottamaan työkeikkoja vastaan, ylläpitämään tasaista bloggaustahtia ja tapaamaan ystäviä. Maaliskuussa vointini huononi nopeasti – unohtelin asioita, en nauttinut enää mistään, työkeikkojen vastaanottaminen ei huvittanut, enkä juuri jaksanut pitää yhteyttä ystäviini. En muistanut, onko kello vaille vai yli, kun minuuttiviisari osoittaa alaoikealle. Meni päivä, että jaksoin pudottaa farkkujen taskusta löytämäni kolikot sivupöydän laatikossa olevaan puurasiaan. Ystäväni alkoivat huolestua, kun minusta ei koskaan kuulunut mitään, ja kun vastasin puhelimeen, kuulostin aina vastaheränneeltä ja uniselta. Käytin ihan liikaa rahaa vaatteisiin, koska luulin niiden täyttävän sisälläni olevan tyhjiön. Silloinen poikaystäväni oli lopettanut lihansyönnin vähän minun jälkeeni, ja hänen oireensa muistuttivat pitkälti omiani. Jatkuva väsymys piinasi, ja ennen veitsenterävä ajatus leikkasi kuin lelukaupan idioottivarma muovisaha. Lisäksi hänellä oli yksi oire, jota minulla ei ollut: lihasten outo kihelmöinti. Aloimme pelätä terveytemme puolesta ja totesimme, ettei näin voi jatkua.

Tajusimme vihdoin kyseenalaistaa ruokavalion toimivuuden ja etsimme netistä huonoja kokemuksia kasvisruokavaliosta. Ennen sitä en osannut edes ajatella, että siitä voisi olla huonoja kokemuksia – eiväthän miljoona kärpästä, puoli tusinaa ruokadokumenttia ja yleinen mielipide voineet olla väärässä. Kasvisruokavalion piti olla Graalin malja, joka tekee autuaaksi, hoikaksi ja terveeksi, sekä pelastaa maapallon. En ollutkaan löytänyt Graalin maljaa, vaan ruokavalion, joka sopii erinomaisesti yhdelle ja vie toiselta terveyden. Internet olikin pullollaan jälkimmäisten kokemuksia, vaikka kolikon kääntöpuoli ei juuri saa huomiota julkisessa keskustelussa. Kasvissyöjät ja vegaanit tunsivat itsensä väsyneiksi, saamattomiksi ja onnettomiksi, osa lihoi, ja joidenkin lihakset kihelmöivät oudosti ja lihasmassa katosi silmissä. Kihelmöinti on sitä, kun keho ottaa tarvitsemansa ravintoaineet lihaksista, kun se ei saa niitä ulkopuolelta. Poikaystäväni keho söi itseään. Kaikille oireille löytyi selitys, ja lihaton ruokavaliomme oli tullut tiensä päähän.

Kasvisruokavalio vei terveyteni noin puoleksi vuodeksi siitä huolimatta, että tein kaiken oppikirjan mukaan. Söin monipuolisesti ja riittävästi, ja kaapissani oli oikea ravintolisien arsenaali: B12-vitamiinia, D-vitamiinia, non-hemirautaa, kalaöljyä ja magnesiumia. Huhtikuusta eteenpäin annoin lihan tehdä sen, mihin synteettiset ja kasviperäiset ravintolisät eivät pystyneet – korjata itse aiheuttamani terveysongelmat sekä palauttaa energisyyteni ja elämäniloni. Paraneminen kesti useita kuukausia, joiden aikana kaduin syvästi ruokavaliokokeiluani ja sitä, etten raudanlujan ideologiani vuoksi kuunnellut kehoani. Puolen vuoden kuluttua osasin jo kääntää kokemuksen vahvuudeksi, ja suhtauduin siihen oppituntina paitsi siitä, etteivät kaikki ruokavaliot sovi kaikille, myös siitä, ettei asioihin yleensä kannata suhtautua joustamattomasti ja ehdottomalla varmuudella, koska sellaista harvoin on. Nyt miellän toissavuoden talven, kevään ja kesän elämänkokemukseksi ja valttikortiksi, jonka voin vetää esiin julkisessa keskustelussa kolikon kääntöpuolena. Lisäksi ilman negatiivista kokemusta lihattomasta ruokavaliosta yrittäisin todennäköisesti vieläkin säännöllisesti jättää eläintuotteita pois ruokavaliostani.

Kasvisruokavalio ei ole Graalin malja. Se ei ole yleispätevä ratkaisu jokaisen ihmisen terveyden parhaaksi, koska olemme kaikki erilaisia ja kehoillamme on erilaiset tarpeet. Joillekin viljatuotteet sopivat loistavasti, kun taas toisille ne aiheuttavat turvotusta ja jopa iho-oireita. Jotkut vannovat karppauksen nimeen, toisille vähähiilihydraattinen ruokavalio ei sovi lainkaan. Jotkut voivat mainiosti perisuomalaisella lihan, perunan ja kastikkeen pyhällä kolminaisuudella, toiset taas vaativat hyvinvointinsa tueksi runsaasti kasviksia, hedelmiä ja eksoottisia superfoodeja. Miksi kasvisruokavalio olisi one size fits all -dieetti, jota kaikkien tulisi mahdollisimman pitkälti noudattaa? On sekä vahingollista että hedelmätöntä väittää, että olisimme löytäneet ruokavalioiden Graalin maljan, joka sopii jokaiselle. Sellaista ei ole olemassa.

Kasvisruokavalion puolestapuhujat ovat monessa asiassa oikeassa. Argumentit sekaruokavalion epäeettisyydestä, epäterveellisyydestä ja kuormittavuudesta ympäristölle eivät ole tuulesta temmattuja – eläintuotteiden kulutus vaatii eläinten hyödyntämistä ja tappamista, runsaan punaisen lihan kulutuksen ja sydän- ja verisuonitautien välillä on selkeä yhteys, ja sekasyöjä kuluttaa moninkertaisesti enemmän resursseja, pinta-alaa ja vettä kuin kasvissyöjä tai vegaani. Hyvään pyrkivä lähestymistapa on kuitenkin virheellinen. Niin ikävää kuin eläinten tappaminen ja ympäristön kuormittaminen onkin, sitä on pakko tehdä, koska jotkut ihmiset tarvitsevat lihaa pystyäkseen elämään normaalia elämää. Lihaa ei kuitenkaan tarvitse lappaa suuhunsa jokaisella aterialla, eikä edes joka toisella. Lihansyöntimme on lähes kaksinkertaistunut 1970-luvulta, eikä ole mitään syytä, miksi keskivertosuomalaisen kannattaisi syödä 200 grammaa lihaa päivässä. Kannatan ehdottomasti kohtuutta lihansyönnissä, ja esimerkiksi koulujen kasvisruokapäivä on mielestäni positiivista kehitystä. Puolittamalla lihankulutuksemme puolittaisimme myös lihantuotannosta aiheutuvat hiilidioksidi- ja muut päästöt.

Toivoin, että kasvisruokavalio olisi sopinut minullekin. En maun puolesta juuri kaipaa lihaa, ja haluaisin pienentää hiilijalanjälkeäni sekä vähentää vedenkulutusta. Minusta on edelleen mukavaa silloin tällöin istua pöydän ääreen tiedostaen, ettei yksikään eläin ole joutunut kärsimään ateriani vuoksi. En kuitenkaan pysty itse sanelemaan ehtoja, joilla kehoni toimii, eikä kasvisruokavalion sopivuutta tai sopimattomuutta voi tiettävästi ennustaa mitenkään. Sitä ei voi tietää muuten kuin kokeilemalla. Negatiivisesta kokemuksestani huolimatta suosittelen kuitenkin kasvisruokavalion kokeilemista kaikille, sillä joillekin se sopii sekaruokavaliota paremmin, ja todella voi tehdä hoikaksi, terveeksi ja onnelliseksi. Aikuisten on sallittua ja jopa suotavaa tehdä erilaisia kokeiluja terveellisempien elintapojen löytämiseksi, mutta yhtä en sulata – sitä, kun hyvää tarkoittavat vanhemmat pelaavat uhkapeliä lapsensa terveydellä ja pahimmillaan uhraavat sen ideologiansa alttarille. Etukäteen ei voi koskaan tietää, kuka pärjää mainiosti ilman lihaa tai muita eläinperäisiä tuotteita, ja kenen keho toimii ravintoaineiden puutteessa alavireisesti. Jos omat vanhempani olisivat kasvattaneet minut kasvissyöjänä, normaali kehitykseni olisi varmasti viivästynyt tai häiriintynyt. Pahimmassa tapauksessa lihaton ruokavalio olisi saattanut aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa, enkä olisi osannut sanoa, mikä minua vaivaa – enhän olisi edes tiennyt, miltä normaali, hyvä olo tuntuu.

Nykyään yleistä keskustelua seuratessani näen entisen itseni kaikissa, jotka itsepintaisesti väittävät, että kasvisruokavalio sopii kaikille. Muistan kyllä, miltä tuntui löytää Graalin malja ja vakuuttua täysin oman ajatusmaailmansa oikeellisuudesta. Muodostin mielipiteeni samalla tavalla kuin aikaisemminkin aikuisuuden kynnyksellä: halusin niin valtavasti uskoa oman ajatusmaailmani paikkansapitävyyteen, että tutustuin etupäässä tilastoihin ja kokemuksiin, jotka tukivat sitä. Paras tulikoe omalle ajatusmaailmalleen on tutustua jokaiseen vastapuolen argumenttiin, jonka saa käsiinsä, ja yrittää kumota se. Jos siihen ei kykene, oma ajatusmaailma on todennäköisesti hiukan hataralla pohjalla, tai sitä pitää omanaan sentimentaalisista syistä. Itse olin syyllinen vähän molempiin. Toivoisin, että tämä kirjoitus saa yllä kuvaillulla tavalla ajattelevat ihmiset kurkistamaan myös kolikon kääntöpuolelle – jos saan yhdenkin ihmisen käynnistämään ajatusmaailmassaan saman prosessin, jonka jälkeen olin itse taas piirun verran viisaampi, se on tehnyt tehtävänsä.

14 kommenttia:

  1. Ensimmäisenä tulee kyllä mieleen, ettet osannut koostaa kasvisruokavaliotasi oikein. Miten muuten tämä olisi mahdollista, kun tutkimusten mukaan kaikkia tarvittavia ravintoaineita (-B12) saa kasvisruuasta?

    Eikö sinulle ole tullut mieleen, että luultavasti oma uskomuksesi tästä oire-syy-ketjusta on väärä, jos se on selkeässä ristiriidassa tutkitun aineiston kanssa (kuten esimerkiksi tutkimukset siitä, mitä ravintoaineita mikäkin ruoka sisältää)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin sitä paljon itsekin, mutta pidän sitä aika epätodennäköisenä. Söin jokaisella aterialla linssejä, papuja, tofua, quornia tai jotain vastaavaa, ja lisäksi kalaa tai muita mereneläviä vähintään kerran viikossa. Söin myös munia ja maitotuotteita, joskin harvoin. Lisäravinteet olivat päivittäisessä käytössä. Eikö se toisaalta kerro aika paljon kasvisruokavalion luonnollisuudesta, jos se täytyy koostaa pilkuntarkasti, jottei terveys romahda?

      Käytännössä kaikkia muita pääsääntöisesti eläinperäisiä ravintoaineita paitsi B12-vitamiinia saa kasvisruuasta, mutta huonosti. Esimerkiksi kasviperäinen rauta imeytyy eläinperäistä rautaa huonommin, joskin imeytyvyyttä voi jonkin verran parantaa nauttimalla samalla aterialla C-vitamiinia. Ravintoaineiden imeytyvyys on yksilöllistä - itselläni oli masentunut ja heikko olo, kun en saanut tarvittavia ravintoaineita itse lihasta.

      Ymmärsinköhän nyt ihan oikein - uskomukseni oire-syy-ketjusta on väärä, siis että olisin jostain muusta syystä saanut oireita ja olettanut niiden johtuvan ruokavaliostani? Tämän voin kumota ihan suoralta kädeltä, koska huomattava osa oireistani hävisi nopeasti sen jälkeen, kun aloin taas syödä lihaa. Kun annoin itselleni luvan syödä lihaa, lihanhimosta ei tullut loppua. Olisin voinut syödä joka aterialla pihvin tai jauhelihaa, ja väleissä leikkelettä ja maksamakkaraa leivän päällä. En edes pidä lihaa mitenkään erityisen hyvän makuisena, joten mieliteot johtuivat lihassa olevien ravintoaineiden puutteesta. Ihmisen keho on valtavan fiksu :)

      Poista
  2. Heh, oliko se vastapuolen argumentti, jota et osannut kumota kenties jotain tyyliin "siis niinku kasvisruoka ei varmana vaan imeydy yhtä hyvin kuin liha"?

    Harva ymmärtää niin syvällisesti esimerkiksi solubiologiaa, että pystyisi ihan vain googlailemalla kumoamaan tieteellisiä väitteitä. Kannattaa siis luottaa asiantuntijoiden tutkimuksiin ja tieteelliseen konsensukseen - se on itseään korjaavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luotan siihen, miten oma kehoni reagoi. Jos olen hajamielinen, väsynyt ja vähän masentunutkin ollessani lihattomalla ruokavaliolla, ja oireet helpottavat huomattavasti sen jälkeen, kun olen taas alkanut syödä lihaa, etkö itse pidä loogisena, että oireet johtuivat siitä? Ei minun tarvitse ymmärtää solubiologiaa - oman kehoni kuunteleminen on osoittautunut kannattavammaksi kuin se, että uskon ulkopuolisia tahoja. En minä mitään tieteellisiä tutkimuksia yrittänytkään kumota, kerroin vain oman kokemukseni.

      Poista
  3. Muutama pikainen huomio, ehkä myöhemmin kirjoitan enemmän:

    1) Käytännössä kaikki ihmiset pystyvät elämään terveellisesti vegaaniruokavaliolla, puhumattakaan kasvisruokavaliosta. Sinulla on ollut kasvisruokavaliossa jotain pahasti pielessä, jos kuvailemasi oireet ovat johtuneet kasvisruokavaliosta. Ei lihakset voi alkaa ”syödä” itseään jos vähänkään on kasvisruokalautanen tasapainossa. Vrt. esim. voimamies Patrik(Tonttu Toljenterin kadonnut veli). Jos hän voi kasvattaa lihasmassaa ja liikutella tuollaisia painoja pysyen terveenä, niin kyllä tavallisestikin ponnisteleva ihminen siihen pystyy.

    2) Hyvä pointti kirjoituksessa se, että ihminen tarvitsee lihaa hyvin vähän. Oikein toteutettu kasvisruokavalio on paljon terveellisempi kuin liikaa lihaa sisältävä ruokavalio. Lihan hyvä määrä voi olla jotain 10%-15% koko ruokavaliosta.

    3) Eettisyys. Se mikä ihmiselle on fysiologisesti tai muutenkin naturalistisesti sopivaa, ei voi olla moraalin perustana. Tämä nyt on hyvinkin tunnettu naturalistinen virhepäätelmä. Tämän vuoksi lihansyönnin lopettaminen voi olla parempi ratkaisu kuin sen jatkaminen siksi koska se on ”luonnollista”, tosin luonnollisenkin voi käsittää suppeammin ja laajemmin, siksi lainausmerkit luonnollista sanassa.

    Eettisyyteen liittyy myös se, että usealla kasvisyönti tai vegaaniruokavalio on vastalause tehotuotannolle. Kasvisruokavalio on käytännössä kaikessa suhteessa parempi vaihtoehto kuin tehotuotettu liha. Tehotuotantoteollisuudessa hyötyvät vain ne jotka tekevät rahaa eläinten kärsimyksen ja ihmisten terveyden kustannuksella. Tehotuotanto on moraalisesti, terveydellisesti, ekologisesti, naturalistisesti ja jopa metafyysisesti väärin ja huonoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän epätodennäköisenä, että ruokavalioni olisi ollut huonosti koottu - voit lukea ylempää tarkemmin. On vähän irrelevanttia viitata johonkin yhteen kehonrakentajaan, joka pärjää tietyllä ruokavaliolla ja sanoa, että muidenkin pitää, koska hän pystyy siihen. Ei välttämättä pysty, koska me ihmiset olemme erilaisia. Lisäravinteet eivät myöskään aina riitä korvaamaan oikeaa ravintoa.

      Käsittelin lihansyönnin moraalista puolta vain sen verran, ettei sillä ole väliä. Jos jotkut ihmiset tarvitsevat lihaa toimiakseen normaalisti, heille pitää tarjota sitä, oli eläinten tappaminen kuinka epäeettistä hyvänsä. Siitä voi tietysti keskustella, pitäisikö tuotantoeläimillä olla paremmat olot. Itse vastaan ehdottomasti kyllä, sillä vaikka se johtaisi lihan hinnan nousuun, se ei olisi huono asia, koska ihmiset söisivät todennäköisesti vähemmän lihaa. Tai ostaisivat Brasiliasta tuotua halpaa nautaa...

      Poista
  4. Eksyin blogiisi sattumalta, kun näin linkin. Yllätyin positiivisesti :) Olet tekstin mukaan yli kymmenen vuotta mua nuorempi, mutta kirjoitustyylis on vakuuttava. Alun viittaukset kirjoituksiin toivat hyvän pohjan tekstille. Itse asiasta en juuri sekasyöjänä osaa sanoa, mutta niinhän se on että oma keho kyllä kertoo mikä itselle sopii ja mikä ei. Onhan moni herkkä maidon proteiinillekin vaikka tutkimuksen mukaan ei olisi sille allerginen, vaan herkistynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Joo, on aika turhaa katsoa pelkästään tutkimuksia ym. ja sen pohjalta päättää, mikä itselle sopii tai ei sovi - omatkaan veriarvoni eivät olleet mitenkään erityisen huolestuttavat, mutta olo oli silti kamala. Oma keho on yllättävän fiksu, ja sitä kannattaa kuunnella :)

      Poista
  5. Hämmentävä teksti. Hyvin kirjoitettu ja hyviä pointteja. Olen ymmälläni muutamasta syystä: Tahtoisin uskoa, että kasvisruokavalio on ihmisen luonnollinen ruokavalio, onhan meillä täysin kasvissyöjän elimistö (hampaat, leuat, suolisto, mahahapot jnejne). Olen pitkään ajatellut että ihminen syö lihaa vain siksi, että voi syödä sitä (joskin vain kuolleena ja kypsennettynä). Outoa, että ihmisten ruokavalioiden sopivuudessa on niin paljon eroja kun muilla eläimillä on suht samanlainen ruokavalio. eikä apinan tarvitse syödä helvetin tarkan lautasmallin mukaisesti pysyäkseen terveenä. Ihminen on ihmeellinen. Vaikea kuvitella, että luonnollinen evoluutio olisi tuonut lajin tähän pisteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että sain sinut pohtimaan asioita :) itse asiassa ihmistä lähinnä oleva ihmisapina simpanssi on sekasyöjä, samoin kuin enemmän tai vähemmän kaikki ihmisapinat. Kaikkein tiukimmin kasvinsyöjiä ovat gorillat, jotka eivät ainakaan tarkoituksella syö edes hyönteisiä. On yleinen harhaluulo, että meitä kaikkein lähimpänä olevat sukulaisemme olisivat vegaaneja, tai edes kasvinsyöjiä. Meillä on pitkälti kasvinsyöjän elimistö, mutta toisaalta myös tarve eläinperäiselle B12-vitamiinille, jonka puute aiheuttaa häiriöitä ääreishermostossa ja muistin heikkenemistä.

      Kaiken saamani tiedon pohjalta tulkitsen asian itse niin, että liha on luonnollinen osa ihmisen ruokavaliota, joskin pienissä määrin. Länsimaissa syödään lihaa reilusti yli tarpeen, eikä sekään ole terveellistä. Joidenkin elimistö ei tarvinne lihaa ollenkaan. Osasyy miksi ihmiset eivät syö raakaa lihaa on, että ihmisen suolisto on parantuneen hygienian ansiosta kehittynyt niin herkäksi, että se voisi pistää vatsan sekaisin. Eläimet pystyvät esimerkiksi ongelmitta juomaan luonnon vesistöistä, mutta sama on ihmisillä vähän riskipeliä.

      Ihminen todella on ihmeellinen! Evoluutio on jopa tehnyt itselleen karhunpalveluksen - ihminen on kehittynyt niin älykkääksi, että kykenee tuhoamaan maapalloa ennätysvauhtia ja kiertämään ympäristön kantokyvyn sekä luonnonvalinnan.

      Poista
  6. Hieno teksti, kuten edellinenkin. Mielestäni on ylipäätään ihmeellistä kuinka paljon ihmiset sokeasti uskovat johonkin. Harva asia on yksiselitteistä ja monet eri tutkimustulokset riippuvat todella paljon siitä kuka niitä rahoittaa. Mielestäni on surullista lukea kuinka ihmiset aina olettavat, että pitää olla vain yksi ainoa totuus. Mutta, joka tapauksessa hyvä teksti, ja hyvä, ettet anna muiden mielipiteiden ohjata omaa elämääsi. Hyvää oloa jatkossakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista :) jos yhden asian olen oppinut edellisestä blogistani ja yleisesti elämänkokemuksen kautta, se on se, että asiat ja vastaukset ovat harvoin mustavalkoisia. Avarran mielelläni tuolla tavalla ajattelevien ihmisten maailmankuvaa, jos he vain sallivat sen.

      En minä voi olla mitään muuta kuin itseni, kaikki muut ovat varattuja! :)

      Poista
  7. Tuo "Ajatelkaa lapsia" -argumentointi häiritsi hiukan. Vanhemmat joutuvat valitsemaan joka tapauksessa jonkin ruokavalion lapselleen ja se, mikä on yleisesti hyväksyttyä ja mikä taas "ideologian alttarille uhraamista" on täysin kulttuurisidonnaista. Maailmassa on paljon alueita, joilla kasvisruokavalio on sosiaalinen normi, ja sekaruoan syöttämistä voitaisiin ihan yhtä hyvin pitää vastuuttomana ideologisena valintana.

    VastaaPoista
  8. Kiitos kirjoituksesta, minullekaan ei kasvisruokavalio sovi. Tahtoisin olla kasvissyöjä, mutta kehoni ei sitä kestä, vaan menee nopeasti huonoon kuntoon. Ärsyttää, kun muut ihmiset koittavat tieteeseen vedoten tietää paremmin kuin minä itse, mitä minun kehoni kestää ja mitä ei.

    VastaaPoista

Jätä kommentti