lauantai 14. lokakuuta 2017

Vihapuhejahti on vihaa sananvapautta kohtaan


Totuuden jälkeisestä ajasta puhutaan paljon. Sitä kohti yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä otti eilen suuren harppauksen. Sebastian Tynkkysen kuntavaalikampanjasta aloitettu poliisitutkinta osoittaa surullisella tavalla, kuinka löyhin perustein sananvapautta voidaan talloa 2010-luvun Suomessa.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto, Ihmisoikeusliitto ja Etnisten asioiden neuvottelukunta sopivat viime marraskuussa yhdessä puolueiden kanssa, että kuntavaalien aikana seurataan ehdokkaiden jakamaa sisältöä sosiaalisessa mediassa. Lisäksi vihapuhetta etsittiin Aalto-yliopiston tutkijoiden kehittämän algoritmin avulla. Algoritmi oli ohjelmoitu tunnistamaan vihapuheeksi sellaiset ilmaisut, joilla ”levitetään, yllytetään, edistetään, tai oikeutetaan rotuvihaa, muukalaisvihaa, antisemitismiä tai muunlaista vihaa, joka perustuu suvaitsemattomuuteen.” 

 Vihapuhe on mielenkiintoinen käsite. Sen tutkintaan voidaan myöntää poliisille 34 miljoonaa euroa ja sen varjolla voidaan aloittaa poliisitutkinta kuntavaaliehdokkaan julkaisemista teksteistä  siitä huolimatta, että koko vihapuheen käsitettä ei Suomen lainsäädännössä ole edes olemassa. Käytännössä tutkintapyyntö tehdään täysin laillisesta toiminnasta, josta myöhemmin etsitään laittomuuksia, jotta se voitaisiin tuomita esimerkiksi uskonrauhan rikkomisena tai kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Toimintamalli ei muistuta millään tavalla epäillyn rikoksen normaalia käsittelyä siksikään, ettei edellä mainittuja rikosnimikkeitä pitäisi olla edes olemassa – uskonrauhan rikkominen ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan eivät täytä rikoslainsäädännöltä edellytettyjä tarkkarajaisuusvaatimuksia, vaan pykälät ovat vahvasti subjektiivisia ja tulkinnanvaraisia.

Lisäksi kaikki rikollinen toiminta on määriteltävä tarkasti Suomen laissa, jotta kansalainen osaa olla rikkomatta lakia. Koska vihapuhetta käsitteenä ei löydy lakikirjasta missään muodossa, vihapuheeksi voidaan käytännössä mielivaltaisesti tulkita tai jättää tulkitsematta aivan mikä tahansa. Vihapuheen kuvitteellinen määritelmä ei liity totuuteen tai kirjoituksen sävyyn millään tavalla – maahanmuuton ongelmista kertominen asiallisesti täyttää vihapuheen määritelmän, mutta ei se, että Wille Hyvösen mielestä valkoisella heteromiehellä ei ole oikeutta elää. On täysin mahdotonta tietää ennakkoon, mikä tulkitaan vihapuheeksi ja mikä ei.

Sen lisäksi, että yhdenvertaisuusvaltuutettu yrittää puhua valkoista mustaksi ja rajoittaa sananvapautta suorastaan rienaavalla tavalla, hän kyseenalaistaa naisten kertomat kokemukset seksuaalisesta ahdistelusta silloin, kun tekijä on ulkomaalaistaustainen. Kirsi Pimiän mukaan kukaan ei voinut tietää, ovatko Tynkkysen julkaisemat tarinat keksittyjä vai pitävätkö ne paikkansa. Tilastot ulkomaalaistaustaisten miesten suuresta osuudesta seksuaalirikosten tekijöinä tukevat kiistatta tarinoiden todenperäisyyttä, kuten myös omat kokemukseni kaupunkilaisnaisena – Suomessa pieneen vähemmistöön kuuluvat afrikkalais- ja arabimiehet ahdistelevat naisia useammin, suoremmin ja törkeämmin kuin kaikki muut miehet yhteensä. Yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtäviin kuuluu mitä ilmeisimmin ulkomaalaismiehiin kohdistuvan kritiikin vähättely eikä naisten turvallisuuden takaaminen.

Suomi on tilanteessa, jossa epämieluisten totuuksien kertominen voidaan leimata vihapuheeksi viranomaisen tasolla asti ja poliisitutkinta voidaan aloittaa toiminnasta, joka ei täytä minkään rikoksen tunnusmerkkejä. Sananvapauden polkeminen on saavuttanut Suomessa täysin absurdit mittasuhteet, ja suunnan on muututtava ennen kuin väärien mielipiteiden sensurointi alkaa muistuttaa totalitaristista valvontayhteiskuntaa nykyistäkin enemmän. Sananvapaus on olemassa juuri sen takia, ettei uutta Stasia tai muuta vastaavaa koneistoa voi syntyä. Sananvapautta ei tarvita siihen, että henkilön oikeus sanoa neutraaleja ja kivoja asioita on turvattu, vaan nimenomaan sellaisten mielipiteiden ja faktojen julki tuomiseen, joista joku voi pahoittaa mielensä. Sananvapaus ei ole kivaa eikä korrektia, mutta elintärkeää mielipiteenvapauden ja yhteiskunnallisen dialogin kannalta.

Mielipiteitä ei tule arvottaa yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa vaan äänestyskopissa.


19 kommenttia:

  1. Osuit asian perimmäiseen ytimeen!

    VastaaPoista
  2. Hyvä analyysi Liina, oikein Bullseye! Suomen demokratia on uhattuna kun ongelmista ei saa puhua vaan puheet vaimennetaan STASI:maiseen tapaan.

    VastaaPoista
  3. Aiheesta riittäisi ihan oikeasti asiaa. Nyt silmiin pisti lapsellisuudet:

    -Olkiukko Hyvösen leffan mainoksesta

    -"On täysin mahdotonta tietää ennakkoon, mikä tulkitaan vihapuheeksi ja mikä ei." -Hohhoijaa.. Niin - moraali kaikilla erilainen kun me kaikki olemme erilaisia.

    -"Lisäksi kaikki rikollinen toiminta on määriteltävä tarkasti Suomen laissa" -Riittävän tarkasti, mutta ei liian tarkasti. Jokaista kuviteltavissa olevaa rikosta ei voida erikseen kieltää lakikirjojen tilan rajallisuuden vuoksi.

    -"kiihottaminen kansanryhmää vastaan eivät täytä rikoslainsäädännöltä edellytettyjä tarkkarajaisuusvaatimuksia, vaan pykälät ovat vahvasti subjektiivisia ja tulkinnanvaraisia." -Aiheesta on mahdollista kirjoittaa/puhua monimuotoisesti -> mahdotonta säätää "tarkkarajaista" lakia.

    "...epämieluisten totuuksien kertominen voidaan leimata vihapuheeksi viranomaisen tasolla asti ja poliisitutkinta voidaan aloittaa toiminnasta..." -Blaablaablaa. Ehkä vika KUITENKIN niissä kirjoituksissa jos poliisi kiinnostuu aiheesta? Lisäksi: poliisin tutkinnan voi liipaista myös täysin laillinen toiminta, tässä ei ole mitään ihmeellistä. Jos ollaan epävarmoja, usein tutkitaan. Syyttäjä jättää sitten syyttämättä jos ei kiinnosta.

    Häiritsevää, että koko teksti oli täynnä näitä. Ja kuten sanottu aihe oli hyvä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hohhoijaa koko analyysillesi jota et edes uskalla kirjoittaa nimelläsi.

      Poista
    2. Siis wut, nää kaikki sun esiin nostamat kohdat on ihan faktaa ja tapahtuu todellisuudessa? Ainoa asia jota en tekstissä käsittänyt on se miksi kirjoittaja haluaisi tuoda omia kokemuksiaan tuohon mukaan kun ne nyt voivat olla hyvinkin subjektiivisia. Mulla jäi nyt vähän semmonen olo et halusit kaivaa tältä vaan maan alta, mut nyt oli jo vähän heikko yritys. Se vika ei KUITENKAAN ole niissä kirjoituksissa. Loppuviimein vastuu on lukijalla. Lukijalla on oikeus haukkua kirjoittaja idiootiksi jos siltä tuntuu. Bang! Sananvapaus.

      Poista
    3. Nyt on pakko vähän kysyä. Omasta mielestä kun koitat kaivaa maata aika heikolla yrityksellä kirjoituksesta. Ensinnäkin, jos vihapuhe on todellista niin miten tuo Hyvösen viesti ei ole vihapuhetta? Mutta Tynkkysen kuitenkin on? Pitää nyt muistaa että tää härveli lähti liikenteeseen kun Tynkkynen _kysyi_ miten turvapaikkatilanne on vaikuttanut yleiseen turvallisuuteen. Vastaaja voi tähän vastata "ei mitenkään" jos näin kokee.

      Kiihottamista kansanryhmään vastaan on jo käytetty poliittisissa tuomioissa esim. Halla-ahoa vastaan. Miten perustelet tämän mutta silti puollat ettei tarkkoja rajoja tarvitse?

      Kun otetaan ylläolevat huomioon niin miten voit syyttää ketään kirjoittajaa siitä että poliisitutkinta käynnistyy? Ehkä vika KUITENKIN on siinä lukijassa jolla ei ole objektiivista näkemystä maailmasta, ja joka pitää omaa mielipidettään ainoana jonka lain nojalla saa ilmaista. Kyllähä tuossa Tynkkysen jutussaki jossa tässä loppuviimein on kyse on ihan selvästi case poliittinen jahti.

      Kyl täs jäi vaan nyt olo että koitat kaivaa blogilta maata ilman lapiota.

      Poista
    4. "maahanmuuton ongelmista kertominen asiallisesti täyttää vihapuheen määritelmän, mutta ei se, että Wille Hyvösen mielestä valkoisella heteromiehellä ei ole oikeutta elää."

      Tuo ei ole olkiukko leffan mainoksesta vaan Hyvönen on todella noin sanonut HS-haastattelussa.

      https://www.hs.fi/nyt/art-2000005395907.html

      Poista
  4. Ylivoimaisesti paras blogikirjoitus aiheesta!

    Mielipidesensuuri on kivaa ja tehokasta juuri silloin poliitikko tai valtamedian edustaja haluaa välttämättä ylläpitää ja takertua aikaisempaan (jo kadonneeseen) mielipidemuokkauksen ja tiedonväityksen monopoliinsa.

    Oli huvittavaa katsoa miten HS:n päätoimittaja sekä IPI:n paikallinen puheenjohtaja perusteli Turkissa poissaolevana pidätetyn toimittajan oikeuksia ja sananvapauksia.

    Kun tuohon aiheestakin hyvin voimakkaasti haukuttuun Turkin sanavapaudesta annettuun lausuntoon vaihtaa "Turkin hallinnon" tilalle Suomessa samaa tekevän "Valtamedian", pysyy sisältö hyvin tarkasti oikeana, mutta Suomessa Valtamedian oikeuksia sensuuriin ja mielipidepoliisina toimimiseen ei näköjään saa puuttua.

    HS:n päätoimittaja/IPI:n PJ sanoi:

    ----------------

    "[Albayrakin kirjoittama] juttu oli hyvää journamismia ja kertoi tilanteesta tavalla jota yhä itsevaltaisemmaksi muuttuva hallinto/valtamedia tuntee uhaksi.

    Eli hyvä journalismi on nimenomaan pelote hallinnolle/valtamedialle jota hallinto/valtamedia hyvin itsevaltaisest jopa diktatorisesti johtaa.

    Turkissa on menossa yhteiskuntakokeilu, jossa pääministeri/valtamedia on ottanut haltuunsa yhä enemmän lainsäädäntövaltaa, toimeenpanovaltaa ja tuomiovaltaa.

    Tuomio on ollut poliittisin perustein annettu, tekaistu, ja siitä nyt
    kohde joutuu maksamaan.

    Turkki [hallinto]/valtamedia pyrkii sementoimaan omaa valtaansa."

    ----------------

    Turkin hallinnon toimenpiteitä voidaan siis moittia ja vaatia moitittavaksi kaikilla hallinnon tasoilla. Kun moni valtamedia tekee itse aivan täsmälleen samaa, onkin täysin samoin työkaluin tehtävässä valtapelissä kyse "Suvaitsevaisuuden ja Unelman rakentamisesta ja Vihapuheen sekä Rasismin torjunnasta".

    Onhan se ikävää että YLE:n monopoli katosi jo yli 20 vuotta sitten Internetin ja Youtuben myötä. TV-studion korvaaja sekä jakelu hoituu nykyään pelkällä kännykällä ja Youtubella. Hesarikin tottui siihen että painokoneen omistajalla on mielipidesensuurin oikeus ja työkalut. Tosin sekin aika on yhtälailla kadonnut jo kymmeniä vuosia sitten, mutta silti nämä kaukaiset median dinosaurukset kuvittelevat että heillä on yhä monopoli kaikkeen.

    VastaaPoista
  5. Erinomainen kirjoitus, kiitos tuosta.
    Hienoa muuten, että tulevaisuudessa on perussuomalaisia arvoja toteuttavia journalisteja, tosin työn saamisessa voi olla ongelmia...

    VastaaPoista
  6. Hienoa että löytyy Suomesta vielä fiksujakin naisia.

    VastaaPoista
  7. poliittiset aktivistit eivät voi olla journalisteja, se että nyky journot on vihervassareita ei anna tekosyytä alkaa yhtä epärehelliseen toimintaan aidan toiselta puolella

    VastaaPoista
  8. Tähän artikkeliin on hienosti tiivistetty kaikki se mitä suurin osa Suomalaisista miettii koko vihapuhe hössötyksestä. Vihapuhe poliisi toimii tavallaan vasemmiston ja vihreiden ajatuspoliisina. Näinollen voidaan sanoa, että meillä on poliittisten arvojen mukaan toimiva poliisi. Vaarallista tässä on, että tavallisia kansalaisia aletaan rankaisemaan esimerkiksi känniläpästä joka on tahaton ja vaaraton kenellekkään. Ainakin metsästäjät joutuvat nykyään miettimään hyvin tarkkaan mitä kirjoittavat someen, koska vaarana on, että menettää aseluvat yms. vihapuherangaistuksen seuraamuksena. Taidan lukea sen orwellin kirjan missä valtio vahtii ihmisten puheita. Suomi sata vuotta on menettämässä sananvapautensa.

    VastaaPoista
  9. Perustuslaki ja Ihmisoikeudet on muutuunut Suomessa arvoiksi jota ohjaa ideologia ja poliittinen nihilismi. Pimiä pitäisi laittaa Valtakunnaoikeuteen ja varmasti hän sinne joutuukin muiden poliitikkojen kanssa.

    VastaaPoista
  10. Hämmästyttävän kypsä kirjoitus noin nuorelle ihmiselle! Sinulla on suuri tulevaisuus edessäsi. Siitä ei ole epäilystäkään.

    VastaaPoista
  11. "poliittiset aktivistit eivät voi olla journalisteja, se että nyky journot on vihervassareita ei anna tekosyytä alkaa yhtä epärehelliseen toimintaan aidan toiselta puolella"

    Noin pimeetä kommenttia en ole lukenut pitkään aikaan. Siis ainoastaan YLE:n ja Hesarin poliittisesti värittyneille toimittajille poliittisten ja yhteiskunnallisten mielipiteiden esittäminen on sallittua? Vääränlaisten mielipiteiden esittäjät pitäkööt turpansa kiinni? Liina sentään kirjoittaa mielipiteensä omassa blogissaan, ei verovaroin kustannetun YLEN:n sivuilla.

    VastaaPoista
  12. Hyvää tekstiä!

    Terv, Herännyt

    VastaaPoista
  13. Kerrohan nyt sitten joku tapausesimerkki, jossa on käynyt toteen tämä väittämäsi "maahanmuuton ongelmista kertominen asiallisesti täyttää vihapuheen määritelmän". Tai ehkäpä meillä on vaan eri käsitys siitä, mikä on "asiallisesti".

    VastaaPoista

Jätä kommentti